Tuhau..walaupun berbau hangit,namun sedap jika masuk dalam mulut..Tuhau bah itu..
Tuhau adalah sebutan dalam bahasa Kadazan dan Dusun atau [nama saintifik = E.Coccinea] dan [Bahasa Iban = Upak Kecalak] bagi sejenis tumbuhan herba yang hidup subur di kepulauan Borneo yang mempunyai jenis pokok rendah tidak berbatang jenis keras. E. coccinea ala kerabu. Tuhau banyak terdapat di Tambunan, Ranau dan Keningau, Sabah.
![]() |
Tuhau kebanyakkan berjual di kedai-kedai tepi jalan Tamparuli-Ranau. |
![]() |
Makanan Tuhau.. |
Tuhau merupakan tumbuhan yang popular bagi masyarakat kadazan dusun. Tuhau dijadikan jeruk untuk dimakan bersama nasi. Tuhau diperbuat dari bahagian dalam Tuhau, (umbut) tuhau di bersihkan dan bahagian kulit luarnya yang keras dibuang. Bahagian yang lembut itu ditumbuk sedikit hinggaagak pecah-pecah, ataupun dihiris nipis-nipis dan direndam dalam jus limau nipis yang dicampur bersama sedikit garam.Kadang-kadang jus limau nipis diganti dengan cuka. Cili padi atau bawang di tambah untuk menyedapkan rasa jeruk tersebut. Jeruk tuhau dimakan bersama nasi dan ikan masin. Jeruk ini juga selalunya dijadikan sambal(sambal tuhau). Buat masa ini kegunaan tuhau dari segi perubatan masih belum diketahui.
No comments:
Post a Comment